Wat hebben spanning, creativiteit en levenslust met elkaar te maken? Dat wil ik graag toelichten en je 4 verhelderende vragen stellen om de bij jou passende antwoorden te vinden voor een levenslust boost.

We zijn op reis. Een reis van het leven. Nooit is er iemand exact hetzelfde geweest als jij of ik. Wel zijn er al tienduizenden chronologische jaren door miljoenen mensen beleefd. Deze voorafgegane belevenissen vormen een structuur die ieder van ons informeert. Die structuur wordt voortdurend uitgenodigd om nieuwe mogelijkheden toe te laten. Elke beleving, elke levensbeweging, heeft zijn eigen waarde en is tegelijkertijd een meer of minder gunstige voorwaarde voor het ontstaan van iets nieuws, van een nieuwe waarde, een vernieuwende kwaliteit.

Nieuwwaarde wordt geboren in momenten dat het bekende met het onbekende samenvallen. Schijnbaar uit het niets vormt zich plotsklaps een ‘samen nieuw’.

Dit geeft een explosie van geluk. Een wauw-moment. Een mini ‘big bang’.

Het smaakt naar meer en we maken ons op voor een herhaling. Maar het gelukkige gevoel dat hoort bij ‘onverwacht nieuw’ komt niet terug door het bekende te herhalen, hoe graag we dat ook zouden willen. Wat de eerste keer nieuw is gaat onvermijdelijk over in het bekende en dat voelt van nature minder levendig aan. Het heeft dan een stukje momentum ingeleverd om de structuur te vormen van iets dat al is ontstaan. Het wordt een onderdeel van de bestaande structuur, een onmisbare basis voor de volgende vernieuwing om te landen.

Passie en de schijnbare chaos van het nieuwe en onbekende is het onvervangbare ingrediëntenpaar voor het creëren van een nieuwe geluk ervaring via creativiteit, inspiratie en innovatie. Zonder dit beweeglijke paar blijft alles bij het oude vertrouwde. Passie is onze levenslust. Chaos is de veelheid aan mogelijkheden die altijd voor ons aanwezig is en die je ook potentie zou kunnen noemen. Het chaos aspect van potentie is een onderdeel van het gehele proces dat vaak niet volledig wordt omarmd.

  • Als we alleen passie zonder tijdelijke chaos van ‘effe alles los en open’ willen, dan krijgt de drive en bewegingsrichting die passie initieert te weinig frisse input om echt vernieuwend te zijn.
  • Als je kijkt naar het effect van alleen chaos toelaten, zonder de reisrichting van passie om de inputstroom van ideeën te begeleiden, dan vindt een creatieve wervelwind vaak geen duurzame vorm om in uit te kristalliseren.

Waar kan het mis gaan in het durven laten samenvallen van passie en de chaos van potentie? Waardoor komen het bekende en het onbekende niet altijd in een vruchtbare wisselwerking tot elkaar?

  • Als we ons te gestrest voelen wordt chaos vaak als ongewenst buiten de deur gehouden. Een onbekende structuur lijkt dan een noodzaak om staande te blijven en de potentie van het onbekende, met haar chaotische nieuwe beweging, voelt dan misschien wel als zinvol maar toch vooral als teveel als: ‘dat kan ik er nu niet bij hebben’. Daarom is een zekere mate van ontspanning, van innerlijke vrede en vrede om ons heen, essentieel voor het open staan voor nieuwe ontwikkelingen.
  • Als we ons verdoofd voelen, omdat we stressvolle zaken nog niet hebben kunnen verwerken of uitgeput zijn van het proberen, kan onze passie en levenslust zijn werk niet goed doen. We voelen de impuls tot verder bewegen en ontdekken niet. Of we missen richtingaanwijzers onderweg, omdat we niet meer helder kunnen waarnemen.

De levendige spanning, tussen de structuur van het bekende en de natuurlijke lust tot ontdekken via onze creativiteit, kan gemakkelijk afzwakken tot een nauwelijks te voelen stroom. Dan gaat de flow uit leven en werken en wordt de verleiding vaak steeds groter om onze motivatie en interesse niet meer te voeden. Dat is zorgelijk, want deze spanning tussen het bekende en het onbekende creëert het levensmomentum dat ons beweegt tot onze levensreis en het aangaan van ons unieke levenswerk. En niet te vergeten het plezier dat we hieraan beleven. Onze haat- of liefdesrelatie met creatieve spanning en verandering beïnvloedt de kwaliteit van de beleving van ons leven en hoe we ons unieke levenswerk tot uiting brengen. Onze relatie met chaos en passie kleurt ons leven en beïnvloedt of we ‘er zin in hebben’: om te leven, om te werken, om ons unieke zelf ten volle te leven.

4 verhelderende vragen

Elke dag zijn er mogelijkheden om jezelf af te vragen:

  • 1. Beweeg ik op zijn tijd mee met chaos en sta ik open voor beweeglijkheid? Of voel ik me te gestrest?
  • 2. Hoe belangrijk is het voor mij om voortdurend te leren en tot nieuwe bewegingen, ervaringen, inzichten en uitingsvormen te komen? Of voel ik me te moe of verdoofd?
  • 3. Deel ik het nieuw ontdekte met anderen in het gedeelde plezier van het frisse nieuwe? Of voelt dat als potentieel bedreigend?
  • 4. Neem ik de tijd en de vrijheid om mijn ontdekkingsreis steeds opnieuw aan te gaan? Of….?

Tip: Houd eens een dagboekje bij over dit onderwerp voor een week en kijk wat het je oplevert. En wat als je het bespreekt met een vriend of collega?

Ik wens je veel plezier en hoor graag van je.

#chaos,#passie,#potentieel,#innovatie,#duurzaam,#levenswerk,#creativiteit,#flow,#werken, #spanning,#levenslust,#stress,#kwaliteit