Wat hebben jouw Persoonlijke Ontwikkeling Plan (POP), betrokkenheid en duurzame inzetbaarheid met elkaar te maken?
Jezelf inzetten is een ander woord voor begaan en betrokken je werk doen. Misschien zelfs wel bevlogen. Maar benoemd als jouw ‘inzetbaarheid’ als ‘human resource’ door de werkgever, wat voel jij daarbij als werknemer? Voel je je een ‘medewerker’, die samenvalt met je werk en de organisatie waarbinnen je werkt? Of voel je je vooral een puzzelstukje dat wordt ‘geplaatst’ door een ‘puzzelaar’ die het plaatje van het al ‘vastgestelde’ ondernemingsplan en plaatje zo precies mogelijk probeert na te bouwen? Dat laatste werkt niet altijd goed samen met wie jij bent en wat je (aan) kunt.

Hoe zou het zijn om als uniek puzzelstukje te worden uitgenodigd om het best werkende plaatje samen te creëren? Natuurlijk binnen de context van het te verkopen product of dienst aan de beoogde klanten en een ondernemingsplan met een visie. Maar hoe zou het zijn om al werkende het voor die dag optimale te doen en met een voldaan gevoel naar huis te gaan?

We zijn niet altijd en overal gelukkig en voldaan. Het leven is een golfbeweging van ups en downs. Maar ik heb het over je 80% van de tijd tevreden voelen met het werk dat je doet en er niet over tobben of je ‘het wel volhoudt’ of dat je misschien ‘maar weer eens verder moet kijken’ naar ander werk.
Natuurlijk, het bedrijf moet goed blijven functioneren, om winst te blijven opleveren en om werkgelegenheid te bieden en de maatschappij van dienst te zijn met een zinvol product of dienst. Dat moet goed georganiseerd worden ook het omgaan met uitval. En verloop van medewerkers. Veel uitval en verloop onder de medewerkers is een grote kostenpost voor de werkgever en daarnaast levert het veel stress op voor iedereen. Dat veroorzaakt dan weer meer uitval en verloop. Maar ‘ik mag niet uitvallen’ valt niet af te dwingen. Er zijn wel voorwaarden voor te scheppen.

‘Inzetbaarheid’ als puur rationeel concept is geen duurzaam uitgangspunt meer. Mensen zijn geen dingen die je kunt ‘inzetten’ losgekoppeld van de beleving van degene die zichzelf wel of niet gaat inzetten. Want waardoor kan en wil jij je als medewerker duurzaam inzetten op je werk? Waardoor blijf jij gemotiveerd betrokken, enthousiast? Dat is een heel belangrijke vraag.

De volgende aandachtspunten spelen voor veel mensen mee in hun antwoord op die vraag:
– Je wilt je op je werk veilig voelen en je in die veiligheid kunnen ontspannen en op zijn tijd kunnen lachen. Je wilt ook het gevoel hebben ‘dat je erbij hoort’. Erbij horen is naast eten, drinken een basisbehoefte, kijk er Maslow maar op na. Je kunt je niet concentreren als je je geïsoleerd voelt of niet veilig. Het moet bespreekbaar zijn als daaraan iets niet klopt.
– Voldoende rust is ook een basisbehoefte. Iedereen heeft daarin een persoonlijke en dynamische balans. Die verandert echt niet doordat een ‘planningspuzzelaar’ op die balans een ‘gemiddeld cijfertje’ plakt dat voor iedereen ‘redelijkerwijs zou moeten werken’. Ieder mens zit anders in elkaar qua gezonde balans tussen inspanning en ontspanning. Die persoonlijke balans is wel een basis voor ‘inzetbaarheid’, om je ‘in te kunnen blijven zetten’. Extra aandacht is nodig voor vrouwen met jonge kinderen. Zij hebben namelijk twee banen. Luister naar wat ze nodig hebben en zorg goed voor ze. Zorg dat ze voldoende zuurstof en ondersteuning krijgen om voor hun kinderen te zorgen en lekker te kunnen werken. Ja, in die volgorde!
– Je kunt je gevoelens en stemming niet thuislaten als je naar je werk gaat. Het is niet mogelijk om dag na dag, jaar na jaar, alleen je logische, rationele hersenhelft in te zetten, los van je gevoelige, creatieve, relationele andere hersenhelft. Laat staan dat het mogelijk zou zijn om je hart en ziel uit te schakelen. Probeer je dat toch dan word je kans op ziekte en uitval groter.
– Ook je persoonlijke zorgen kun je niet ongestraft alsmaar blijven verdringen. Er gebeuren nou eenmaal rottige dingen. Als er mogelijkheden zijn op het werk voor een vertrouwelijk gesprek daarover of om je hart te luchten heb je niet het gevoel dat je er alleen voor staat en is de druk wat van de ketel. De zorgen drukken dan minder zwaar en je kunt je beter concentreren. Wanneer er dieper gaande begeleiding nodig is en dat via je werk snel en goed geregeld kan worden zal dat veel uitval voorkomen en extra persoonlijke groei opleveren. Laat levenslessen meetellen en doe er je voordeel mee i.p.v. ze af te doen als lastig.
– Je doet graag waar je goed in bent, wilt daarin gewaardeerd worden en een stevige basis van zelfvertrouwen opbouwen. Dat kan niet als je constant het gevoel hebt dat ‘het nooit goed genoeg is’ of dat ‘het alsmaar sneller moet’. Zeker niet als je voelt jij persoonlijk dat niet kunt in het tempo dat wordt voorgesteld of misschien wel geëist. Gezien de niet reële druk die vaak op bedrijven wordt uitgeoefend door aandeelhouders en het grote percentage mensen met een burn-out ben je waarschijnlijk niet de enige die dat zo ervaart.
Niemand wil leeg gewrongen worden. Het is namelijk pijnlijk en niet duurzaam, je houdt het op den duur gewoon niet vol. Je raakt opgebrand, op, leeg. Een organisatie kan niet werken op lege mensen. Ziet jouw organisatie haar werknemers als sinaasappels om uit te persen of als sinaasappelbomen? Voel jij je een uitgeperste sinaasappel of ondersteund als waardevolle sinaasappelboom?
– Als uitgeperste sinaasappel wil je zo snel mogelijk naar huis. Als sinaasappelboom wil je mogelijk graag gefascineerd blijven door je werk, groeien, bloeien en vrucht dragen. Iets nieuws ontwikkelen voor je organisatie vanuit je levenslust en werklust. Dat voelt goed. Dat doet goed. Dan blijft je vitaliteit gevoed en je enthousiasme levendig, ook als je wat ouder wordt. Een slim bedrijf geeft jouw werk- en levenservaring de waardering die het verdient en jou als persoon daarnaast de benodigde ademruimte als je wat meer tijd nodig hebt om bij te komen van een dag werken. Misschien doe jij met jouw ervaring in 6 of 7 uur wel net zoveel als een ander in 8? Denk daar samen eens over na.
– Verstarren is niet goed voor de gezondheid en niet goed voor business. Gewoonten en gebruiken geven structuur. ‘The usual´ geeft structuur. Maar een overdosis ‘as usual´ in een bedrijf dat werkt als een bureaucratische kabbelend beekje, het lijkt niet meer goed te werken. Er zijn mensen die dat lastig vinden en er zijn ook mensen die denken: ‘Yes, eindelijk, kom maar op met die creativiteit en voortdurende innovatie’.

Gelukkig is er steeds meer ruimte voor ‘out of the box’ inzichten en multi-disciplinaire samenwerking. Die zijn noodzakelijk in deze tijd van steeds meer interconnecties en snelle veranderingen. Het is belangrijk mee te bewegen met de stroom van het leven, als persoon en als organisatie. Maar daar is wel een goede basis, een dynamische balans en een integrale visie voor nodig. De bovengenoemde aandachtspunten spelen daarbij een belangrijke rol. Breng ze met vaardigheidstrainingen en coaching samen in je Persoonlijke Ontwikkeling Plan. Daarmee is burn-out preventie automatische ingebouwd in je POP. Ik help je daar graag bij. Als het goed is heeft jouw organisatie daar wel oren naar, want een organisatie die zowel jouw dynamiek als balans ondersteunt levert een ijzersterke basis om je graag in te blijven zetten en dus ´inzetbaar´ te blijven.

Nog enige Tips:
* Mocht je organisatie jouw verzoek onderbouwd willen zien: gezonde en innovatieve vormen van een integrale aanpak zijn uitgebreid beschreven door bijvoorbeeld Ken Wilber & Frederique Laloux: ‘Reinventing organisations’ en Alan Watkins: ‘Coherence’ en ook ‘4 D leadership’. Als psycholoog met 28 jaar ervaring met burn-out en preventie van uitval vertel ik er ook graag over in mijn ‘Conscious Interconnection’ boekserie en face to face’.
* Subsidie TIP: Is jouw organisatie al op de hoogte van de subsidie voor een ‘duurzame inzetbaarheid’ project? Aanvragen is al mogelijk vanaf 2 werknemers, maar de ‘window of opportunity’ slechts 12 dagen per jaar in november. Aanmelden als subsidieaanvrager is wel alvast mogelijkheid via www.agentschapszw.nl en vanaf maandag 14 nov 9.00 uur staan de benodigde formulieren dan klaar. Indienen van de subsidieaanvraag kan t/m vrijdag 25 nov 17.00 uur.
* Deze blog is ook op Soundcloud te beluisteren als je zoekt op ‘Mariëlle de Natris’.